Плановите на Русија за делумна мобилизација веќе се завршени повеќе од две третини речиси две недели откако претседателот Владимир Путин повика да се зајакне војската среде тековниот конфликт во Украина, објави министерот за одбрана Сергеј Шојгу.

На прес-конференција тој изјави дека над 200.000 лица досега се додадени во руските вооружени сили, од кои сите сега ја поминуваат потребната обука.


Шојгу им наложи на релевантните службеници да им ја обезбедат сета потребна опрема на мобилизираните регрути и да ги распоредат на воените позиции.

Министерот додаде дека има и значителен број доброволци кои се јавуваат во воените комесаријати барајќи да ѝ се приклучат на армијата и истакна дека е „исклучително важно“ внимателно да се процени секоја жалба и да не се одбие никој, освен ако за тоа постојат сериозни причини.

Тој, исто така, објасни дека оние кои биле повикани во служба во изминатите две недели ќе бидат испратени да учествуваат во воената операција на Москва во Украина само откако ќе завршат со обуката и ќе развијат борбена координација со единиците кои се веќе на терен.

Со цел да се забрза процесот на обука, министерот им нареди на командантите на новите регрути да им обезбедат дополнителна обука под водство на офицери со борбено искуство.

Понатаму, Министерството објави дека воените регрути кои ќе подлежат на претстојниот нацрт, кој ќе се одржи во ноември и ќе регрутира околу 120.000 луѓе, ќе служат во единици кои не се вклучени во воената операција. Во меѓувреме, оние кои тукушто ја завршија својата задолжителна служба во вооружените сили на Русија ќе се вратат дома.

Говорејќи во телевизиско обраќање на 21 септември, рускиот претседател Владимир Путин прогласи делумна мобилизација, барајќи да регрутира околу 300.000 резервисти за да учествуваат во тековниот воен конфликт со Украина, кој започна кон крајот на февруари. Руското Министерство за одбрана оттогаш појасни дека мобилизацијата има приоритет на оние кои служеле војска и кои имале претходно борбено искуство, како и специјализации потребни на линијата на фронтот.