Шефот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебрејесус, предупреди дека земјите мора да се подготват за идни глобални здравствени кризи.

Според него Ковид-19 нема да биде последна пандемија или последна глобална здравствена криза.

„Не знаеме каква ќе биде следната здравствена криза, но знаеме дека ќе дојде. И мора да бидеме подготвени“, нагласи тој.

Песимизмот на првиот шовек на СЗО доажа откако се потврдени повеќе од 29 милиони инфекции со коронавирус и повеќе од 924.953 смртни случаи ширум светот.