Во текот на изминатото деноноќие (19/20.06.2021) на територијата на Македонија, за мерката за носење лична заштита на лице, регистрирани се 103 прекршоци, информираат од МВР.

Инаку, од неодамна беше укината мерката за носење на заштитна маска на отворено со препорака за носење на маска кога лицата се во поголема група, а останува на важност мерката за задолжително носењето на заштитна маска во јавен превоз, такси превоз и во сите затворени простори.

Неодамнешна пресметка на медиумуте покажуваше дека за неколку месеци од воведувањето на рестрикциите, носење маска на отворено, биле казнети повеќе од 190 илјади граѓани.