Чеченскиот лидер Рамзан Кадиров преку Телеграм го осуди вчерашното палење на Куранот во Шведска. Шведскиот екстремно десничарски политичар Расмус Палудан запали Куран пред турската амбасада во Стокхолм.

Пред да ја запали муслиманската религиозна книга, лидерот на данската екстремно десничарска партија „Тврд договор“ добил дозвола од шведските власти да го стори тоа.

Тоа доведе до нови дипломатски тензии меѓу Турција и Шведска и откажување на посетата на шведскиот министер за надворешни работи на Анкара, а целта на таа посета беше Турција да и даде зелено светло на Шведска за влез во НАТО.

Портпаролот на турското Министерство за надворешни работи изјави дека палењето на Куранот во Стокхолм укажува на нивото на исламофобија, расизам и дискриминација што постои во Европа.

Инцидентот наиде на осуда и од министерствата за надворешни работи на Саудиска Арабија, Кувајт и Обединетите Арапски Емирати.

„Во Стокхолм, некое ѓубре, исто така лидер на данската сатанска партија, го запали светиот Куран пред турската амбасада. Ова суштество од пеколот беше протест против Турција, која гласаше против влезот на Шведска во НАТО. Само обожавателите на ѓаволот, најголемите измеќари, ќе посегнаа по светите места и ќе го наречеа знак на протест.

…Секој ќе жнее што ќе посее и сите вклучени во овој грозоморен чин си донесоа вечно проклетство. Ќе го сфати еден ден, но ќе биде предоцна. Горете во пеколот, ѓаволи“, напиша Кадиров на Телеграм.