На 22.12.2020 министерот за здравство изјави дека “Бугарската влада има нарачано СОСЕМ ДОВОЛНА КОЛИЧИНА ВАКЦИНИ и за нас!!!”.

На 14.01.2021 Филипче изјавува дека “Проблемот со Бугарија е во КОЛИЧИНАТА НА ВАКЦИНИ !!!”.

Предходно премиерот Заев на 11 декември изјави дека Владата веќе платила за над 800 илјади вакцини.

Македонија во моментов заедно со Косово, БИХ, Молдавија и Косово е меѓу ретките европски земји кои не почнале воопшто со вакцинација.

Заев и Филипче не успеваат да донесат вакцини но затоа најдоа време да возат скапи мотори на 4 тркала веднаш по нова година.