Москва: Декретот за Украинската црква може да биде катастрофа

Потпишувањето на  декретот за автокефалност на овоформираната Украинска православна црква не е црковна работа, туку политички чин и може да има има катастрофални последици за Украина, изјави шефот на Комитетот за меѓународните односи на Руската Федерација, Константин Косачов.

„Ова е нов чекор кон уништување на единството на Православието, а последиците ќе бидат катастрофални, првенствено за Украина и нејзиниот народ“ изјави Косачов за Тасс.

Тој смета дека на потег е Московската Патријаршија да го процени потегот на Васеленскта патријаршија и на Вартоломеј.

Косачов уште додал дека се работи за „неморално мешање на украинската држава во прашањата на црквата“.