Над 2 милијарди долари ќе добие брачен пар од Калифорнија, кој со години тврдел дека нивноро заболување од рак е предизвикан од долготрајното изложување на хемикалии од фирмата „Монсанто“.

Пресудата во Оукланд вклучува повеќе од 55 милиони долари компензација  за парот и 2 милијарди долари отштета за болеста.

Илјадници слични случаи се во тек на федерално или државно ниво.

„Bayer“, компанија која неодамна беше купена од „Монсанто“  изјави дека „е разочаран од одлуката на поротта и ќе поднесе жалба на пресудата во овој случај”, се вели во изјавата по пресудата, донесена пред десетина дена.

Извор CNN

https://edition.cnn.com/2019/05/13/health/monsanto-roundup-cancer-verdict-bn/index.html