Милошоски до ЕК: Срам да ви е! Брзо ја заборавивте нашата солидарност околу мигрантите

Поранешниот министер за надворешни работи на Македонија, Антонио Милошоски, на објавата од еврокомесарот за трговија Фил Хоган за одобрениот извоз од Европска унија на лична заштина опрема само до четири европски земји-нечленки.

„Со оглед на развојот на ситуацијата со Ковид-19, Европската комисија донесе одлука дека (од 21/03) извозот на опрема за лична заштита во ЕФТА-земји (Норвешка, Исланд, Лихтенштајн и Швајцарија) сега ќе биде ослободен од барањата за овластување за извоз надвор од ЕУ“, објави Хоган на Твитер.

„Засрамете се господине Хоган и целата Европска комисија за вашиот недостиг од солидарност со Македонија, Албанија, Србија, Босна, Косово и Црна Гора во овие критични времиња. Очигледно, лесно ја заборавивте нашата солидарност со ЕУ во многу тешки ситуации, како кризата со мигрантите итн.!“, реагира Милошоски под твитот на еврокомесарот.