Бугарија побара од земјите-членки на Европската Унија да изразат солидарност со Софија во врска со тензиите со Северна Македонија и наводниот притисок врз бугарската заедница.

Министерот за надворешни работи Николај Милков, кој учествуваше на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел.


„Ги информирав колегите министри за тоа што се случи во Охрид, но во подолг контекст. Не се работи само за овој инцидент, се работи за тоа дека има ескалација на тензиите и ескалација на притисокот врз бугарската заедница таму. Започна со усвојување на законодавна репресија врз бугарската заедница и нејзиното право на здружување, што покажа, како што им кажав на моите колеги, извонреден консензус меѓу владејачката партија и опозицијата на антибугарска основа. Ова е многу сериозен знак , бидејќи тамошната опозиција и владејачката партија не се разбираат меѓу себе голем број прашања. Потоа дојде до палењето на бугарскиот клуб во Битола за што беше изречена условна казна, потоа следуваа три напади на клубови и еден пукајќи во една од нив, а виновниците никогаш не беа пронајдени“, изјави тој.

Сè уште е рано да се каже дали другите земји во Унијата се солидарни, бидејќи оваа точка не беше дел од дневниот ред на состанокот на министрите за надворешни работи. Милков на крајот од средбата го покренал прашањето со колегите и очекува реакција од ЕУ во иднина.

Не е исклучено Бугарија во иднина да го искористи правото на вето во однос на Северна Македонија, но министерот Милков коментира дека засега тоа не треба да се случи.

Извор: А1 он.