Милион Французи побрзаа да се вакцинираат пред рестрикциите што ги најави Макрон

Повеќе од 900 000 луѓе во Франција побрзаа да се вакцинираат откако претседателот предупреди дека ќе бидат воведени ограничувања на секој што не бил вакциниран или бил тестиран на негативен резултат на КОВИД-19.

Емануел Макрон рече дека вакцинирањето засега нема да биде задолжително за пошироката јавност, но истакна дека ограничувањата ќе влијаат на оние кои не биле вакцинирани.

Претседателот побара здравствените работници да мора да бидат вакцинирани до 15-ти септември или ќе сносат последици. Само вчера повеќе од 900.000 луѓе се пријавија вчера на вакцинација, двојно повеќе од последниот рекорден број на 11 мај“,

Макрон вчера изјави дека ќе биде потребна здравствена картичка за пристап до широк спектар на услуги вклучително и за ресторани, кина и театри.