Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ им честиташе на победниците на изборите во Србија и Унгарија.

„Ја повикав Србија да соработува, да одлучи каде ќе биде. Затоа што Русија е далеку. Како што рече Никола Шубиќ Зрински, царот е далеку, Бог е високо“, рече тој.

„Им честитам на победниците, тоа е избор на нивните жители, ако мислат дека е најдобро за нив, зборувам без цинизам, тогаш им честитам“, рече Милановиќ.

„Доколку не одлучи, Србија ќе продолжи да оди надоле. Напредокот на Хрватска во овие 30 години е двојно поголем. Очекувавме да бидеме развиени како Шпанија во 1990-тите, но не успеавме. Но, сепак сме двојно поразвиени од Србија“, рече Милановиќ.

„Ќе ја растуриме ЕУ ако премногу се вклучиме во космополитско морализирање“, рече претседателот.

Потоа го коментираше падот на дронот. “Јас немам хартија, имам само информации од средбите. Но јас молчев пак ќе молчам. А луѓето кои бездушно манипулираа сега молчат. Велат дека е прашање на истрага, па нели знаете што се случи“, рече Милановиќ.

Тој рече дека не знае ништо за злосторствата во Буча. „Далеку е, не знам ништо за тоа, Русите се повлекоа. Што се најде таму, кој го нашол, од хрватското искуство, не сакам да коментирам, внимавам“, рече тој.

Милановиќ вели дека Русија не е демократска држава, но додаде дека не е ниту Украина.

„Во војна во која не учествувате, тргнете се настрана и почекајте“, рече тој за информациите од војната и информативната војна.

-Ниту една од овие земји не е многу демократска. Ни Украина не е демократска. Да беше, ќе почнеше преговори со ЕУ или ќе имаше некаков статус. Што да кажеме, дека Украина е исто што и Хрватска или Романија? Не е исто, вели тој.