За два дена е одложено судењето за незаконско следење на комуникациите „Таргет-Тврдина” поради отсуство на обвинетиот Сашо Мијалков, кој вчера развил симптоми на коронавирус – покачена температура и кашлица, откако неговата сопруга била позитивна на КОВИД-19.

Неговиот бранител, адвокат Љупчо Шврговски, го извести судот дека Сашо Мијалков во текот на денешниот ден ќе биде тестиран, по што до судот ќе бидат доставени резултатите.

– Вчера доцна бев известен од Сашо Мијалков, дека неговата сопруга е позитивна на тестот на корона вирус. Истовремено од негова страна ми беше посочено дека и тој има покачена температура и сува кашлица и денеска попладне ќе прави тест, изјави Шврговски.

До судот, бранителот на Мијалков, го достави позитивниот тест на сопругата на Мијалков и издадената терапија.

Процесот во кој обвинет е и екс шефот на УБК го води судијката Бектовиќ, а застапници на обвинението се Ленче Ристеска, Трајче Пеливанов и Артан Ајро.

Според обвинителниот акт, преку три системи за следење на комуникациите во УБК, во периодот од 2008 до 2015 година незаконски биле следени 4.286 телефонски броеви за кои воопшто не биле издадени судски наредби.

Комуникацијата била следена пред да бидат издадени и по завршување на траењето на важноста на судските наредби на 1.541 број или вкупно 5.827 телефонски броеви. Прислушувани биле над 20 илјади граѓани.