Мицотакис за заканите од Ердоган: Грција нема да премолчи

„Грција нема да остави ниту еден предизвик неодговорен“, рече премиерот Киријакос Мицотакис вчера, изразувајќи надеж дека „неприфатливата реторика“ од Турција ќе престане.

„Се надевам дека оваа неприфатлива реторика на доведување во прашање на суверенитетот на нашата земја над островите во источното Егејско Море конечно ќе престане“, рече тој.

Осврнувајќи се на контроверзните коментари на Ердоган за Грција на вечерата во четвртокот навечер, Мицотакис рече дека „оние кои учествуваа на состанокот го видоа дијалогот и донесоа свои заклучоци. Беше корисно да се разменат мислења пред други лидери“.

Присутните можеа да видат „кој провоцира и користи реторика што не одговара на геополитичкиот контекст“, рече тој, додавајќи дека „практичниот презир кон меѓународното право не одговара на денешниот свет“.

Тој рече дека „турскиот претседател не е навикнат да добива одговори на мислењата што ги изразува“.

Тој рече дека Европскиот совет има рамка да предложи со санкции „доколку Турција ги премине црвените линии“, но изрази надеж дека нема да дојде до тоа.