Мицотакис со вонредни мерки за новата мигрантска криза

Грчката влада вечерва одлучи да донесе вонредни мерки за справување со новиот бран бегалци кои Турција ги пушти од своите кампови.

Според правилата на ЕУ и конвенцијата за бегалци на ОН ниту една држава потписничка не смее да забрани бегалците да поднесат барање за хуманитарна заштита.

Кои се трите мерки на владата во Атина:

1. Суспензија на правото да се поднесе барање за АЗИЛ, во траење од 1 месец со почеток од денеска

2. Присилна депортација на мигранти кои влегле илегално

3. Барање за распоредување на европските ЕУРОФОР морски единици во пограничните води