„Преполовен бројот на новите средношколци во Струмица.
Во Велес и Велешко секоја учебна година сè помалку првачиња.
Нова учебна година без 100-тина првачиња во Прилеп.
Лани над 1400 ученици се отпишани и заминале од државава.
Драстично намален број на ученици годинава има во поголемите општини како Битола и Охрид.
Нема учебници за шесто одделение, учебната година за шестоодделенците ќе почне со скрипти.
Шаќири вештачки и незаконски создава албански паралелки во Велес.
Македонија е меѓу 20-те земји со најголема стапка на иселување.

Државата пепел они си тераат владина кампања со народни пари, се расфрлаат со тендери и зборат за блескава иднина во која никој, ама баш никој не верува.
НИЕ СМЕ ЕУРОВИА“ – констатира новинарот Ивор Мицковски во статус на Фејсбук