Мицковски: Евроскепцизмот на најјако во време на СДСМ-ДУИ

„Нема потреба ни Премиерот, ни Ескобар да си играат весела математика со поддршката за ЕУ и дека изнесувала 80%.

Тоа се бројки од 2014-та.


Највисока поддршка имало во 2014, од 80 проценти, а потоа поддршката со годините опаѓа.

Во 2022, 64 проценти од населението позитивно би гласале за членство на Македонија во Унијата.

Значи евроскепцизмот допира највисока точка во време на коалицијата СДСМ-ДУИ и тоа не може да се препише само на името.

Има подлабоки внатрешни причини и логики, како и одговорност и кај ЕУ и кај властите.

Инаку што се однесува до 80%, кај етничките Македонци противењето на уставни измени е 80 проценти.

Чисто да ги имаме предвид фактите, пишува на Гејсбук новинарот Ивор Мицковски