Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска во Благоевград изјави дека се таму за да дадат поддршка на отворањето на клубот „Никола Вапцаров“.

Вели дека пораката е дека сме Македонци, кои говорат на македонски јазик.

„Во 21 век нити треба некој да има дилема, ниту воопшто да разговара, треба да се почитува правото на самоопределување“, рече Мицкоски.

Тој кажа дека во Македонија на сите малцинства им се загарантирани правата. Вели дека се горди што денес се со Македонците од Бугарија.

Македонците од Бугарија се собраа пред клубот. Има и силно полициско обезбедување во градот, затоа што партијата ВМРО-БНД најави протест, но во друг дел на градот.
Властите координирани од Софија не реагираа на инцидентот предизвикан од бугарски радикали

Перфидна провокација на Каракачанов и неонацистот Џамбаски пред македонскиот клуб во Благоевград (ВИДЕО)