Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ синоќа во емисијата Клан Дебата се осврна на прашањето на договорите со соседите и декларацијата од Софија со која бугарската страна, меѓуи 20 точки, бара во некое идно членство на Македонија во ЕУ, да не смее да се користат „Македонец“, „македонски јазик“.

„Ниту еден договор мене не може да ми забрани да сум Македонец којшто говори македонски јазик и сум од Македонија. Јас многу пати сум го кажувал тоа дека со ниеден договор никој од нас не е обврзан да ја користи новата придавка“, рече Христијан Мицкоски.

Тој потсети дека ВМРО-ДПМНЕ предупредуваше дека ова ќе се случи, а имено и потсети дека Заев се колнеше во жицата, го злоупотребуваше најмилото дека нема да го промени името на Република Македонија.