Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ вели дека Владата не ја говори вистината кога тврди дека инфлацијата е увезена и дека ја субвенционира цената на струјата за граѓаните и стопанството и во прилог на тоа на Фејсбук споделува податоци од Еуростат.

„Според Eurostat – пишува Мицкоски – во првата половина од 2022 година цената на струјата која ја плаќа македонското стопанство е највисока споредено со земјите во регионот.

Имено, ако се спореди цената на струјата што ја плаќаат македонските компании со таа што ја плаќаат компаниите во Турција, Србија, Косово, Албанија, Црна Гора и Босна и Херцеговина е највисока.

Според Еurostat македонските компании во првата половина од 2022 година плаќале цена од 168,5€/MWh и таа е повеќе од три пати поголема од цената на струјата што ја плаќале пред пет години во првата половина од 2017 година кога била 52,4€/MWh и споредено со таа што ја плаќале компаниите во Турција, Србија, Косово, Албанија, Црна Гора и Босна и Херцеговина е најниска , посочи тој.

Заклучок: Со владата на СДСМ македонските компании плаќаат за повеќе од три пати поголема цена на струјата споредена со периодот од владата на ВМРО-ДПМНЕ.

Инфлацијата, високите цени, криминалот, корупцијата и незнаењето се резултатите од работата на СДСМ/ДУИ.

Потребна е нова влада за крај на оваа агонија и економско цунами. Потребни се предвремени избори за крај на поразите на Македонија. Има надеж, имаме знаење, потребна е промена за Македонија да почне да победува, напиша Мицкоски на Фејсбук.