Медведев: Украина како држава неизбежно ќе исчезне

Заменикот-претседател на Советот за безбедност на Русија, Дмитриј Медведев, смета дека Украина неизбежно ќе исчезне како држава.

„Тоа ќе зависи од тоа на кој начин ќе се одвива процесот на распаѓање на таа држава во умирање поради изгубениот воен конфликт. Постојат два начина – или патот на релативно бавна ерозија на украинската државност со постепено губење на преостанатите елементи на државниот суверенитет, или патот на моментален колапс со истовремено откажување на сите знаци на државност“, вели Медведев на својот налог на социјалната мрежа Телеграм.


Според поранешниот претседател на Русија, по колапсот што секако ќе се случел веројатни се три сценарија.

„Западните територии на Украина се приклучуваат на голем број земји на Европската унија. Народот од централниот и некои други украински региони во рамките на член 1 од Повелбата на ОН веднаш прогласуваат самоопределување со приклучување кон Русија. Нивното барање се почитува и конфликтот завршува со доволно гаранции дека нема да продолжи на долг рок“, напиша Медведев.

Како што додаде, ова е сценариото што ѝ треба на Русија.

Второто сценарио е дека „Украина исчезнува по завршувањето на специјалната воена операција во процесот на нејзина поделба меѓу Русија и голем број држави на ЕУ“.

„Во европска земја се формира украинска влада во егзил. Конфликтот завршува со разумни гаранции дека нема да продолжи во блиска иднина, но со продолжување на терористички активности на украинските нацисти кои ќе бидат расеани по државите на ЕУ што ќе ја добијат територијата на западна Украина. Ризикот од обновување на судирот или негова ескалација во светска војна во овој случај може да се смета за умерен“, оценува Медведев.

Како што додаде, третото сценарио е преминување на западниот дел на Украина под контрола на голем број земји од ЕУ по распадот на државата и влегување на преостанатата територија во НАТО. Според Медведев, во тој случај вооружениот конфликт би прераснал во постојан конфликт и би имало опасност од трета светска војна.