Мас: Да им се земе правото на вето на некои ЕУ-членки

Шефот на германската дипломатија Хајко Мас денеска изјави дека на одредени земји-членки на Европска Унија треба да им биде одземено правото на вето.

„Повеќе не можеме да бидеме заложници на оние кои преку своето вето ја парализираат европската надворешна политика. Тој што го прави тоа, си игра со единството на Европа на краток или долг рок. Затоа отворено кажувам: ветото мора да се укине“, истакна Мас.