Францускиот претседател Емануел Макрон бара казни за родителите на децата фатени како вандализираат или ограбуваат како дел од одговорот на владата на повеќедневните немири, пренесува АФП.

Од речиси 4.000 лица уапсени од петокот за време на немирите, повеќе од 1.200 се малолетни, соопшти Министерството за правда.


На состанокот со полицајците во Париз во понеделникот вечерта, Макрон ја изнесе идејата за брзи казни за родителите кои не успеваат да ги контролираат своите деца.

„Со првиот прекршок, мора да најдеме начин финансиски и лесно да ги санкционираме семејствата“, рече тој, според коментарите што ги објави весникот „Паризиен“.

Според него, ова ќе биде „нешто како минимална цена за првиот прекршок“.

Макрон ги повика родителите да ги контролираат своите деца.

„Одговорност на родителите е да ги чуваат дома, рече Макрон. Не е работа на државата да дејствува наместо нив“.

Францускиот министер за правда Ерик Дупон-Морети во петокот ја нагласи истата порака и наведе како родителите веќе имаат законска одговорност за своите деца.

Тој рече дека родителите сега може да бидат казнети ако не ги придружуваат своите деца на судовите. Тие исто така се финансиски одговорни за секоја штета досудена на жртва на кривично дело извршено од дете.

Дел од Кривичниот законик кој веќе дозволува парични казни против родителите.

Дозволува парични казни до 30.000 евра и затвор до две години за родителите кои „без законска причина нема да ги исполнат своите законски обврски до степен на загрозување на здравјето, безбедноста, моралот и образованието на своето дете“.