Макрон посакува жена – за премиер

Старо-новиот француски претседател Емануел Макрон би сакал да види жена како премиер на земјата, изјавидржавниот секретар на француското Министерство за надворешни работи Клемент Бон во понеделникот на телевизијата БФМ.

„Макрон, се разбира, би сакал да вработи жена во палатата Матињон“, рече Бон.

Според БФМ, еден од можните кандидати за оваа функција е Елизабет Борн, која моментално е министерка за труд, вработување и интеграција.

Претходно францускиот премиер Жан Кастекс, кој е на функцијата од јули 2020 година, изјави дека „во следните денови по изборите, во согласност со традицијата“, има намера да поднесе оставка од функцијата шеф на државата.

Во согласност со чл. 8 од Уставот на Петтата Република, претседателот на Владата го именува претседателот.