Македонските Бугари денеска на средба со Вархеји во Брисел

Претставници на македонските Бугари ќе имаат средба со еврокомесарот за проширување и соседска политика Оливер Вархеји во Брисел.

Македонските Бугари му се жалат на Вархеји

Повод за средбата, според бугарски недиуми, е инцидентот во Охрид со Христијан Прендиков, а се одржува на барање на македонските бугари кои ќе го запознаат Вархеји со „институционална омраза и системска дискриминација“ во Македонија кон лицата кои се изјаснуваат како Бугари

Македонските Бугари ќе ги претставуваат Петар Колев, Георги Трендафилов и Љупчо Георгиевски.