Заменик министер за локална самоуправа во македонската влада тврди дека во меѓудржавни документи Бугарија преферира да ја користи кратенката ФИРОМ наместо новото име.

Зоран Димитровски вечерва во емисијата „Само вистина“ на Канал 5 од позиција на заменик за локална самоуправа посочи дека во одредени проекти со Бугарија се уште се користи кратенката ФИРОМ, бидејќи Бугарите не сакале никаде да пишува С. Македонија.


„Во министерство за локална самоуправа каде што имаме одредени прекугранични проекти со Република Бугарија дека секаде се става забелешки на терминот Северна Македонија, особено ако се употреби бидејќи ЕУ има стандарди да го употребува скратеното име во одредени документи, не целото име. И поради забелешките на Бугарите има одредено соломонско решение повторно е вратено старото уставно име во игра ФИРОМ“, вели Димитровски, пренесува вечер.мк