Македонското министерство за култура кое го води битолчанката Бисера Костадиновска Стојчевска од СДСМ дозволува уништување на музејот на основачот на модерната турска држава Мустафа Кемал Ататурк.

Музејот кој е под ингеренции на министерството за култура а каде директорува Мери Стојанова од СДСМ среде зима е отворен и експонатите доаѓаат во контакт со влага.


Музејот кој е помогнат и од турска помош се наоѓа во фаза на реконструкцијата на кровот која крајно неплански и многу чудно е почната на 9ти ноември иако сите знаат дека во зима заради дождовите и снеговите никој не работи градежни работи, особено на објекти каде има дела што може да се оштетат.

А додека поставката во музејот на Ататурк кој е од голема важност за Битола, за Македонија и за Турција се соочува со уништување директорката според извори во министерството за култура се наоѓа во Мароко каде ниту врне ниту има влага.