За време на Првата и Втората светска војна, економијата на Европа беше тешко повредена. Кои се најсиромашните земји во Европа анализира порталот Трендингњузбаз во својата листа на држави меѓу кои на високо место е и Македонија.

За време на Студената војна, многу земји во централна и источна Европа попуштија под притисокот од Русија и го формираа КОМЕКОН (Совет за взаемна економска помош).

Повеќето од другите земји кои избраа политики за слободен пазар добија многу пари од САД. Многу западноевропски земји се собраа за да ја формираат Европската унија за да ги поврзат нивните економии. Ова ја зголеми прекуграничната трговија и им помогна на нивните економии, додека земјите од COMECON сè уште се борат, пишува порталот.

Листа на најсиромашни земји во Европа:

Молдавија

Бруто Домашноот Производ (БДП) по лице во Молдавија, која се нарекува Република Молдавија, е само 3.300 долари. Ова ја прави најсиромашната земја во Европа. Романија и Украина се граничат со Молдавија.

Реката Молдавија е од каде доаѓа името Молдавија. По падот на Советскиот Сојуз во 1991 година, економијата на Молдавија, која порано беше дел од СССР, брзо падна, а нејзиниот народ мораше да помине низ тешки финансиски времиња.

Украина

БДП по лице во Украина е 3.425 долари, што ја прави втората најсиромашна земја во Европа. Кога се распадна СССР, Украина, која порано беше дел од СССР, имаше втора по големина економија, но кога се распадна СССР, падна во рецесија.

Во текот на изминатите години, имаше постојана војна во Украина. Како резултат на тоа, повеќе од 850.000 луѓе беа принудени да се преселат во земјата, а околу 3 милиони Украинци имаат очајна потреба од хуманитарна помош.

На 24 февруари 2022 година, рускиот претседател Владимир Путин даде наредба за воена операција на истокот на Украина. Повеќе од 1,3 милиони луѓе ја напуштија Украина поради тековната војна меѓу Русија и Украина. Ова е една од најголемите миграции за толку кратко време.

Косово

Косово, кое официјално се нарекува Република Косово, е држава која е само делумно признаена и има БДП по лице од 5.020 долари. Косово е третата најсиромашна земја во Европа, со една третина од нејзиното население живее под прагот на сиромаштија.

Тоа значи дека 550.000 луѓе живеат во сиромаштија затоа што заработуваат помалку од 500 евра месечно. Од 2020 година, Косово имаше многу висока стапка на невработеност од повеќе од 30%. Се очекува ова да се намали во текот на следните неколку години, бидејќи Косово сега е земја во развој која бележи економски раст во последниве години.

Албанија

БДП по лице во Албанија, која уште се нарекува и Република Албанија, е 5.373 долари. По распадот на СССР во 1990-тите, Албанија ја започна транзицијата од социјалистичка економија во економија на слободен пазар.

Албанија има многу природни ресурси, како нафта, природен гас, железо, јаглен и варовник, кои и помагаат на економијата на земјата да застане на нозе. Албанија, која зафаќа површина од 28.748 км2 (11.100 квадратни милји), сега е земја во развој каде што преработувачката и услужната индустрија се најважни.

Македонија

Македонија, која стана независна во 1991 година, е петта најсиромашна земја во цела Европа. Економијата на Македонија, која има БДП по лице од 6.096 долари, се менува во голема мера во моментов. Повеќе од 90% од БДП на една земја доаѓа од трговијата.

Иако владата на Македонија добро се справи со реформите, има висока стапка на невработеност од околу 16,6%. Во еден момент, Северна Македонија имаше највисока стапка на невработеност, која изнесуваше 38,7%.

Босна и Херцеговина

Со БДП по лице од 6.536 американски долари, Босна и Херцеговина, позната и како БиХ е шестата најсиромашна земја во Европа. Воената историја на Босна е единствената најголема причина зошто луѓето таму се сиромашни.

Пред да избие босанската војна меѓу Босна и Херцеговина во 1992 година и да трае до 1995 година, Босна имаше силна економија. На земјата и требаа 20 години да се врати во нормала.

Белорусија

По падот на СССР, Белорусија имаше многу економски проблеми, исто како и другите поранешни советски републики. Ова ја направи Белорусија седмата најсиромашна земја во Европа.

Пред 1990 година, Америка имаше највисок животен стандард и најдобра економија во светот. Економијата на Белорусија беше во неволја до 1996 година, кога почна да се подобрува. Белорусија има приход по лице од 6.604 долари.

Црна Гора

Економијата на Црна Гора, која главно се базира на енергетските индустрии, имаше БДП по лице од 8.704 долари. Брзиот урбан раст, кој води до губење на шумите, ги уништува природните ресурси на земјата и ја прави поранлива. Дискриминацијата врз основа на пол и возраст е честа појава, што им отежнува на жените да заработат исто толку пари како и мажите.

Околу 50.000 луѓе во Црна Гора се бегалци, или луѓе кои биле принудени да ги напуштат своите домови. Стапката на сиромаштија во Црна Гора е околу шест пати повисока од просечната стапка од 8,6% во остатокот од светот.

Србија

Србија е една од најсиромашните земји во Европа. Таа е рангирана на деветтото место со БДП по лице од 8.748 долари. Осум години на почетокот на 2000-тите, српската економија одеше добро.

Поради глобалната финансиска криза, српската економија порасна помалку отколку што требаше во 2009 година. Ова предизвика надворешниот долг на земјата да се зголеми на 63,8 отсто од нејзиниот БДП. Србија е подложна на поплави и земјотреси, кои го забавуваат економскиот раст на земјата.

Бугарија

Со БДП по лице од 11.350 долари, Бугарија е десетта на листата на најсиромашни земји во Европа. Во 1990-тите, кога Бугарија го загуби својот главен пазар во Советскиот Сојуз, таа се обиде да премине во слободно пазарна, демократска економија, што уште повеќе и наштети на нејзината економија.

Во 2008 година повторно ја погоди светската финансиска криза, а овој пат силно ја погоди Бугарија. Истражувањето на ММФ покажува дека бугарската економија е загрозена бидејќи повеќе од 41 отсто од нејзиниот народ се изложени на ризик да паднат во сиромаштија.