Македонските власти донесле одлука да не го применува дипломатскиот принцип на реципроцитет и да ја повлече својата амбасадорка од Софија.

Амбасадорката Агнеза Руси Поповска останува во Софија, одлучила владата со цел да не се продлабочуваат тензиите со Бугарија.

Со оваа одлука официјално Скопје со дипломатски речник укажува дека Македонија не е незадоволно од однесувањето на Софија.

Според Виенската конвенција и дипломатските протоколи државите ги повлекуваат своите највисоки дипломатски претставници кога не се задоволни односно искажуваат јавно незадоволство од земјите од каде ги повлекуваат амбасадорите.

Според одлуката на Скопје со останувањето на Ангеза Руси Поповска Македонија нема формална забелешка за радикалното однесување на Бугарија односно е задоволна од владата таму.