Поранешниот министер за внатрешни работи и професор по право Љубомир Фрчкоски ја презеде функцијата амбасадор во ОН, по средбата со генералниот секретар Антонио Гутереш.

Во соопштението се наведува дека Фрчкоски ги истакнал стратешките приоритети на Македонија – интеграција во ЕУ, поддршка на Договорот од Преспа со Грција и стабилност во регионот.


Генералниот секретар Гутереш го истакна и досегашниот придонес на земјата како активен сујект во раотата на ООН и степенот на остварената сораотка со телата, органите и агенциите на ООН.