Лекот „трикафта“ пристигнува за 30 дена

Владата соопшти дека завршени се административните процедури кои беа потребни за итна набавка на лекот трикафта за најкритичните пациенти кои боледуваат од цистична фиброза, и тоа во кус рок.

Пациент моли за лек: Постапете како да сум ваше дете


Испораката на лекот трикафта за овие пациенти се очекува да биде извршена од страна на добавувачот, во најбрз можен период, не подолг од 30 дена, согласно процедурите за работа на самиот производител и добавувач, а врзани со спецификите на самиот лек, се вели во информацијата.

За оваа намена од Фондот за здравство минатата недела беа одобрени над 2,2 милиони евра.

Дополнително владата денеска ќе се одржи втор состанок на посебното тело во кое се директно вклучени и институциите и претставници од Асоцијацијата за цистична фиброза.

„На денешниот состанок, во инклузивен и транспарентен процес, се очекува да се финализираат потребните измени на законските решенија, со што ќе и се овозможи на државата директно да преговара за набавка на лекот трикафта и на овој начин да се обезбеди лекот за сите пациенти. Со овие измени на постоечките законски регулативи, кои се очекува работната група да ги заврши до крајот на неделата, се обезбедува системско решение, бидејќи државата ќе е во можност преку директни преговори со производителот на лекот да ја набавува потребната терапија“, се вели во соопштението.