Лавров: САД сакаат да го претворат светот во „сопствен двор“

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во саботата ги нападна западните земји поради војната во Украина, велејќи им на Обединетите нации дека САД и нивните сојузници сакаат да ја „уништат“ неговата земја.

„Официјалната русофобија на Запад е без преседан. Размерите се гротескни“, рече Лавров во огнениот говор на Генералното собрание на ОН.


„Тие не се двоумат да ја објават својата намера да ѝ нанесат не само воен пораз на нашата земја, туку и да ја уништат и разбијат Русија.

Тој од Генералното собрание возврати на нападите на Москва предводени од Вашингтон.

Соединетите држави, рече тој, ја прошируваат доктрината на Монро – неговата декларација од 19 век за Латинска Америка како ексклузивна сфера на влијание – и „се обидуваат да го претворат целиот свет во свој двор“.

„Откако се прогласи за победник во Студената војна, Вашингтон се издигна речиси во Божји емисар на Земјата, без никакви други обврски освен светото право да дејствува неказнето каде и да сака“, рече тој.