Ковачевски: Ќе има уставни измени, а не избори…

Премикерот Димитар Ковечавски најави дека уставните измени ќе бидат поднесени во Собранието во текот на наредните две недели.

Запрашан далие постигната е согласност зџа ова со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и дали доколку не се изгласаат наесен ќе има предвремени избори, премиерот со одговор:


„Во земјава наесен нема да имаме избори. Изборите ќе бидат идната година – претседателски, па парламентарни.

Процесот на уставни измени не е поврзан со мандат на Влада, туку со европската интеграција на државата и обврска на секоја политичка партија е да ги поддржи европските интеграции. Кога ќе бидат разгледани амандманите на Уставот од страна на Владата, тие ќе бидат соопштени и јавно објавени и тогаш сите наши граѓани ќе може да се уверат дека се работи за технички амандмани, со кои што нешто што веќе е факт во Уставот, според кажувањето на најголемите правни експерти во државата, ќе биде дополнително внесено во Уставот во делот на „делови од други народи кои живеат во државата“.

И затоа – вели Ковачевски – сметам дека обврска на секој пратеник, на секоја политичка партија во Собранието е овој процес да го поддржи и да обезбедиме продолжување на европската интеграција со отворање на поглавјата, со отворање на кластерите и завршување на преговорите до 2030 година и зачленување на државата во ЕУ.

Ковачевски денеска присуствуваше на доделувањето на социјални станови на 27 семејства во Свети Николе.