Ковачевски е на потег – денес да си даде оставка, бара ВМРО-ДПМНЕ

Манипулативните политики на владата на Ковачевски се разобличени и на виделина излезе дека цело време ги лажеа и домашната и меѓународната власт дека имаат двотретинско мнозинство за уставни измени.

За жал најголема жртва на ваквата нивна политика е Македонија и народот, се вели во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ.


Во соопштението се вели дека опозициската парттија нуди конкретен предлог кој на Македонија и нуди излез од евроинтегративниот ќорсокак и заштита на националните и државните интереси, заштита на македонскиот идентитет и јазик.

Предлогот предвидува да се бараат гаранции од страна на европските институции за многувековниот македонски идентитет и јазик.

Освен гаранциите од европските институции ќе се побара и конкретен финансиски пакет за поддршка на македонското стопанство.

Дополнително уставните измени би стапиле на сила непосредно пред самиот влез во ЕУ,  со што би се заштитиле од нови и нови блокади по некакви етнички и идентитетски прашања, а во исто време би се очекувало од страна на Бугарија како чин на пријателство да примени барем три од многуте пресуди на судот во Стразбур.

„Патем ВМРО-ДПМНЕ смета дека еден од клучните моменти за релаксација на односите во македонското општество е одржување на избори оваа есен, за што и се предложени три датуми. Преодната влада до изборите би била без ДУИ и без криминогените структури од оваа власт. ДУИ е развластена и време е да преминат во опозиција каде што би го почнале процесот на реформирање и декриминализација. ВМРО-ДПМНЕ истакнува дека оваа преодна влада во никој случај не значи амнестија на криминалот на постоечката власт на СДС и ДУИ, туку напротив ќе почне ослободувањето на правосудниот систем и одговорност“ се вели во соопштението.

ВМРО-ДПМНЕ смета дека развластената СДСМ ја донесе Македонија во ќорсокак и нема што да прави. Затоа треба да го прифатат конкретниот план на ВМРО-ДПМНЕ и да покажат единство за националните и државните интереси.

Власта е минлива работа за секој политичар и Ковачевски не смее да ја држи државата и народот во заложништво на неговата кариера. Не е страшно Ковачевски да го прифати тоа, бидејќи Македонија е многу поважна од било која фотелја и функција.

 „Ковачевски и СДС сега се на потег“ се вели во соопштението од партијата.