Косовската министерка на надворешни работи Меjиза Харадинај Стубла смета дека претставниците на Приштина не треба да учествуваат во дијалогот со белград сè додека српските власти не ги повлечат потерниците за поранешни припадници на ОВК издадени преку Интерпол.

Во последните седум дена во Турција и Албанија, тамошните власти кратко притворија двајца ветерани на ОВК, по потерници од Интерпол, и на барање, како што тврдат во Приштина, на српското судство.
„Србија, како агресивна партија која не се извини и донесе пред лицето на правдата воените злосторници кои убиле, масакрирале, силувале, уништиле и украле, не треба да имаат можност да седнат на масата на дијалогот со Косово, а истовремено да се ажурираат и политичките апсења потерници против борците за ослободување кои го бранеа нивниот праг “, изјави Харадинај Стубла за приштинските медиуми.
Поранешниот регионален командант на ОВК, Шукри Буја, се придружи на Меjиза Харадинај, велејќи дека дијалогот е безначаен доколку Белград не престане со дипломатски напади.
Буја рече дека локалните институции треба да ги замолат земјите што ја признале независноста на Косово да не го признаваат списокот на Интерпол за да ги гонат членовите на поранешната ОВК.