Корона ја тресе еврозоната

Европската монетарна унија е загрозена од рецесија по пандемијата на коронавирус што го зафати светот, изјави европскиот комесар за економија во ЕК Паоло Џентилони во интервјуто објавено во германскиот весник Die Welt.

„Рецесијата станува подлабока од очекуваното, а разликите во економскиот развој на земјите од еврозоната стануваат поизразени од опредвидувањата на почетокот на пролетта“, рече комесарот. „ Земјите треба да бидат предупредени дека рецесијата предизвикана од пандемија се заканува да ја уништи еврозоната“, рече тој.

Претседателоката на Европската комисија Урсула фон дер Лејен издаде соопштение во кое ја повика Заедницата да „направи сé што е можно за да постигне договор за буџетот за самитот на ЕУ“ на 17-18 јули.

Еврокомесарот изрази надеж дека со германското претседателство со Советот на ЕУ, кое започна на 1 јули, овој проблем може да се реши. „Времето не чека“, рече тој. „На Европа и треба таков брз план“.

Според предвидувањата, вкупниот БДП на земјите од еврозоната ќе падне годинава за 8,7%. Но, Европската комисија очекува во 2021 година. економијата на еврозоната се опорави за 6,1%, што нема да биде доволно за да се достигне нивото пред кризата.