Најбогатиот човек на светот за 2021 година, сопственикот на Амазон Џеф Безос бара американското тело за контрола на лажни вести и дезинформации основани од владата на Бајден да провери изјава токму на американскиот претседател Бајден кој дава предлог за надминување на инфлацијата.

,,Новосоздадениот борд за дезинформации треба да го прегледа овој твит, или можеби наместо тоа треба да формира нов одбор за непостоење. Зголемувањето на даноците на корпоративните даноци е добро да се дискутира. Скромувањето на инфлацијата е од клучно значење за дискусија. Спојувањето заедно е само погрешна насока”, пишува Безос откако Бајден повика да се зголеми данокот што го плаќаат најбогатите за да се намали инфлацијата.


,,Сакате да ја намалите инфлацијата?
Ајде да се погрижиме најбогатите корпорации да го платат својот фер дел”, пишува Бајден во обраќање до американската јавност.

Во САД 1 процент од најбогатите плаќа 40 насто од собраните даноци а 5 проценти од богатите плаќаат 60 насто од собрани пари во буџетот.