Клубот не треба да го носи името на Вапцаров, вели градоначалникот на Благоевград

Во врска со вчерашните случувања околу отворањето на клубот „Никола Вапцаров“, градоначалникот на Благоевград Илко Стојанов за БНТ изјави дека е важно што се поминало мирно и без нарушување на јавниот ред во градот, јавува дописникот на МИА од Софија.

Стојанов не очекува нови тензии. Според него, Благоевград е многунационален град во кој живеат и живеат луѓе од различни националности како една заедница меѓу себе. Така да не очекува никакви нарушувања на состојбата во таа насока.


Илко Стојанов коментира дека македонскиот клуб е нелегитимен бидејќи не е во согласност со Законот за организација на територијата на Бугарија и додаде дека тој повеќе е канцеларија во која се собираат луѓе на приватна основа.

Според Стојанов, клубот не треба да го носи името на Никола Вапцаров.