Лидерот на германската Христијанско-демократска унија (ЦДУ) Фридрих Мерц предупреди на можноста за борба за дистрибуција на гас во Европа поради намалувањето на испораките на Северен тек.

„Важно е, по објавувањето на второто ниво на тревога од страна на сојузниот министер за економија и заштита на климата, Роберт Хабек, да се следи конкретен распоред за дистрибуција на гас договорен во рамките на ЕУ, рече Мерц.

Веројатно ќе има сериозни конфликти во ЕУ за дистрибуција на гас – како во 2015 и 2016 година, кога имаше бегалска криза“, додаде тој.


Цените на гасот во Европа, според берзата ICE со седиште во Лондон, во понеделникот за прв пат од март надминаа 1.700 долари за илјада кубни метри, а до вечерта беа блиску до 1.800 долари.