Американските санкции ќе влијаат на продолжувањето на рускиот гасовод „Турски поток“, кој мора да помине низ бугарска територија. Фактот дека бугарската влада го нарекува „Балкански поток“ и тврди дека е дел од бугарската гасна инфраструктура не ја менува суштината на проектот.

Ова јасно го стави до знаење Франсис Фанон, помошник државен секретар во Бирото за енергетски ресурси при американскиот Стејт департмент. Денес тој се состана со бугарскиот министер за енергетика Теменужка Петкова.

„Разбирам дека има разлики во имињата на гасоводот, но според наше мислење ова не го менува фактот дека Русија го користи како инструмент.

„Не сакаме санкции за никого, ова не е нашата намера како партнери и пријатели. Нашата цел е да го промениме однесувањето на играчите на пазарот, така што ќе има фер и транспарентна трговија и ова е најдобро за диверзификација на набавките и ние ќе продолжиме да работиме во оваа насока “, рече високиот американски дипломат, кој пристигна во Бугарија од Грција. каде беше придружуван од државниот секретар Мајк Помпео..

Фанон уште еднаш забележа дека „сите сме загрижени за начинот на кој Русија користи енергија пренесе БГНЕС.