Мириса ли претстојнава зима опасно на мазут, е прашањето што почнаа да си го поставуваат граѓаните, откако Владата вчера многу јасно соопшти дека за загревање на скопјани нема да нарачува гас преку „Макпетрол“ од компанијата „Гаспром“, туку преговара со Србија за набавка на овој енергенс, но доколку тоа не успее, топланите би работеле на мазут.

Владиниот советник за енергетика Виктор Андонов вчера на пресконференција информира дека се преговара Србија нам да ни продава гас по пониска цена од онаа која би ја добиле од досегашниот снабдувач, а во замена за тоа Те-то да произведува струја која ние би и ја продавале на Србија.

Она што засега се знае е дека преговорите со Србија не се завршени и не може точно да се прогнозира каков ќе биде нивниот исход, а од Владата дури и без задршка соопштија дека доколку тие не успеат и гас од северниот сосед не се донесе, тогаш топланите би работеле на мазут.

Фактор разговараше со неколку познавачи на состојбите, кои коментираат дека овие владини планови се спорни од неколку аспекти.

Првата работа, како што велат, е дека Србија не смее да реекспортира гас до други купувачи без одобрение од „Гаспром“, а колку што и е познато на јавноста, такво одобрение „Гаспром“ нема дадено на никого, а ниту на таа држава. Затоа е прашање како Србија би ни го извезла овој енергенс, а дотолку повеќе што и тие неодамна јавија дека успеале да ги наполнат своите резерви за сопствените потреби.

Така што, доколку не успее планот гас да се обезбеди од Србија, останува дека топланите ќе треба да работат на мазут, многу штетен енергенс кој исклучително ја загадува животната средина.

Линк до целиот текст.