Ќе ѝ стави ли „Омикрон“ крај на пандемијата во Европа!?

Директорот на СЗО за Европа, Ханс Клуге, смета дека варијантата „Омикрон“ ја внесе пандемијата Ковид-19 во нова фаза и дека може да стави крај на пандемијата на Стариот континент.

Според него, „веродостојно“ е да се претпостави дека пандемијата во Европа е при крај. Клуге вели дека од Омикрон може да се заразат 60 отсто од Европејците до март по што ќе имаме „глобален имунитет многу недели и месеци пред нас, поради вакцината или поради тоа што луѓето стекнале имунитет поради прележаната болест“.


Клуге очекува да има период на смиреност пред да се врати коронавирусот на крајот на годината. Сепак, ова не мораше нужно да се врати – како пандемија.