Професорот по когнитивни науки Атанас Кирјаковски со сарказам ја коментира актуелната состојба во Македонија, алудирајќи на „славната“ реакција на Ивана Богоева, сопруга на тогашниот градоначалник на Карпош од СДСМ, Стефан Богоев, по пропаднатиот референдум од 30 септември 2018 година: „Сега името нека ви ги рани децата“.

И покрај јасно изразената народна волја со масовниот бојкот, власта го послуша еврокомесарот Јоханес Хан и со употреба на „балкански методи“, сепак, ја преименува државата со додавање на географската одредница „Северна“, па Кирјаковски го искористи моментов за да ги праша што (не) добија со тоа:


Фамозната објава на Богоева на Фејсбук за името, на која се повика Кирјаковски: