Договорот ГЕРБ/ПП-ДБ да влезат во заедничка влада која подразбира промена на премиерот по 9 месеци не е коалиција, напиша на Фејсбук Кирил Петков, копретседател на „Продолжување на промените“.

„Напротив – тој е создаден токму затоа што не можеме да коалицираме со ГЕРБ. Коалицијата би била многу полесна ако си веруваме еден на друг, но како што реков претходно, немаме. А бидејќи немаме, мораме“, вели Петков.

Тој нагласи дека промената на премиерот ќе биде факт, но нема да има промени на министерските места. Според него, овој модел на владеење, кога има неможност две партии да бидат во коалиција, но и неможност да се формира кабинет без општо гласање во парламентот, е единствениот можен. Петков објасни дека моделот е позајмен од земји како Ирска, Израел и Романија.

Моделот на ротација се применува кога две политички сили немаат доверба, но не можат да формираат влада без гласовите на двете, вели Петков.