Се очекува стабилен раст, особено за инсталација на соларна енергија

Поддржана од целосни синџири на снабдување и цврсти мерки на политиката, Кина постигна брз развој во обновливите извори на енергија во последниве години, при што нејзиниот инсталиран капацитет се рангираше на првото место на глобално ниво.


Според Националната управа за енергетика, по години на развој, земјата е најголемиот светски производител на ветер и сончева енергија, како и најголем домашен и надворешен инвеститор во обновлива енергија.

Во изминатите 10 години, вкупниот инсталиран капацитет за производство на обновлива енергија во Кина се искачи на 1,1 милијарда киловати, при што капацитетот за производство на хидроенергија, ветер, сончева енергија и биомаса е на врвот во светот. Комбинираната инсталирана моќност на ветерна и сончева енергија достигна 670 милиони kWs, речиси 90 пати повеќе од нивото во 2012 година, соопшти администрацијата.

Оттаму информираат дека во текот на периодот од 14-тиот петгодишен план (2021-2025), капацитетот за производство на обновлива енергија на Кина се очекува да учествува со повеќе од 50 отсто од вкупниот број, а капацитетот за производство на енергија од ветер и сончева енергија ќе се удвои, што дополнително ќе ја зацементира улогата на нацијата како глобален лидер во растот на капацитетите за обновлива енергија.

Веи Ханјанг, аналитичар на пазарот на електрична енергија во истражувачката компанија BloombergNEF, рече дека една од причината за овој брз развој се неспоредливите предности на Кина во зајакнувањето на инсталацијата за чиста електрична енергија поради големата побарувачка од домашниот пазар. Државните мрежни оператори, исто така, направија напори да обезбедат обновливите извори на енергија да се трошат, наместо да се трошат залудно.

„Обновливите извори на енергија станаа главен извор на новододадениот инсталиран производствен капацитет во земјата во последниве години, особено соларната и ветерната енергија. Кина води на глобално ниво по инсталирани капацитети за енергија од ветер, фотоволтаици, хидро и биомаса, бидејќи цврсто напредува на патот кон зелен развој“, посочува Веи.

Тој верува дека секторот за обновлива енергија на нацијата ќе забележи стабилен раст и дека сончевата енергија, особено, ќе биде сведок на дополнителни широко распространети инсталации.

Брзиот развој на обновливите извори на енергија во Кина ги привлече и мултинационалните компании. Shell plc, SABIC и Honeywell објавија планови во последниве години да инвестираат во националниот сектор за обновливи извори на енергија поради брзиот раст и огромниот потенцијал. Глобалните енергетски и хемиски гиганти подготвуваат локални планови кои покриваат широк спектар на потсектори како што се петрохемикалии, водород, станици за полнење возила и собирање јаглерод, користење и складирање или CCUS.

Shell plc, со седиште во Лондон, постојано инвестира во кинескиот пазар на обновливи извори на енергија во последниве години. Дел од планот на компанијата е да го прошири своето делување во земјата со изградба на мрежа на станици за полнење гориво со водород во Шангај – првата мрежа за полнење на водород на Шел во Азија – во соработка со државното претпријатие Shenergy Group Co.

Заедничкото вложување е во насока на планирањеизградба на 6 до 10 станици за полнење гориво во водород во Шангај и во регионот на делтата на реката Јангце во следните пет години, со зголемување на 30 станици до 2030 година.

Шел, исто така, изрази оптимизам за изгледите за CCUS во Кина, верувајќи дека тоа е од суштинско значење за да и се помогне на нацијата да постигне врв на емисија на јаглерод до 2030 година и неутралност на јаглерод до 2060 година.

Џејсон Вонг, извршен претседател на Shell Companies во Кина, рече дека значителниот геолошки потенцијал на нацијата за складирање на јаглерод – има околу 2.400 гигатони капацитет за складирање, втор веднаш по оној на САД – значи дека има многу потенцијал да се искористи.

Американската енергетска компанија ExxonMobil објави дека ќе соработува со China National Offshore Oil Corp и Shell plc за да развие центар за собирање и складирање на јаглерод, или CCS, во Хуижоу, провинцијата Гуангдонг. Објектот, првиот голем офшор CCS центар во Кина, способен да собира до околу 11 милиони тони јаглерод диоксид годишно, значително ќе ги намали емисиите на јаглерод диоксид и ќе ги задоволи потребите за декарбонизација на претпријатијата во областа.

Линк до целиот текст.