Украинскиот парламент (Врховната Рада) ја одобри одлуката на Националниот совет за одбрана за наметнување секторски посебни економски и други рестриктивни мерки (санкции) на Исламската Република Иран за период од 50 години.

Конкретно, тие вклучуваат целосна забрана за комерцијални операции, прекин на транзит на ресурси, летови и транспорт на територијата на Украина и спречување на повлекување на средства од страна на жителите на Иран.

Исто така, има за цел да забрани каква било инвестиција во Иран и трансфер на технологија од страна на украински граѓани.

Еден ден претходно, украинскиот претседател Володимир Зеленски ја поднесе нацрт-резолуцијата.

Во интервју за италијанските медиуми, Зеленски претходно изјави дека Иран ѝ продал повеќе од 1.000 беспилотни летала и „друго оружје“ на Русија.