Градоначалникот на Киев , Виталиј Кличко, изјави дека градските власти подготвуваат повеќе од илјада грејни пунктови низ градот во случај системот за централно греење да биде оневозможен поради континуираните руски напади.

Ракетните и нападите со беспилотни летала оштетиле 40% од енергетската инфраструктура на Украина и веќе накратко оставија големи делови од Киев без струја и вода, што предизвика рационализација на потрошувачката на електрична енергија.

Кличко преку Телеграм објави дека градските власти разгледуваат различни сценарија за ракетните напади. „Најлошо е таму каде што воопшто нема да има струја, вода или парно“, рече тој.

„За овој случај подготвуваме повеќе од 1.000 грејни тела во нашиот град.

Локациите ќе бидат опремени со генератори и ќе имаат потребни залихи нкако вода, рече тој.

Апелирајќи ги Украинците кои веќе ја напуштиле земјата да останат во странство за зимата, владата ја обвини Русија дека предизвикува нова хуманитарна криза со принудување на уште повеќе луѓе да бегаат, преплашени од можноста да преживеат без струја или греење во текот на зимата.