Стотици илјади луѓе ги преплавија улиците на Барселона и другите каталонски градови на генералниот штрајк на кој протестираат против репресијата на шпанската држава и бараат независност.

Во понеделникот Врховниот суд во Мадрид осуди девет поранешни каталонски политичари и активисти на казни од девет до 13 години затвор, поради нивната улога во неуспешниот обид за прогласување независност на Каталонија во 2017 година.