Како пропадна една од најголемите американски банки Silicon Valley Bank ?

Минатата среда, Silicon Valley Bank (СВБ) беше добро капитализирана институција која сакаше да собере некои средства. Во рок од 48 часа, паниката предизвикана од самата заедница на ризичен капитал на која СВБ ѝ служеше и ја негуваше, го заврши 40-годишниот работен век на банката. Регулаторите го затворија СВБ во петокот и ги запленија нејзините депозити во најголемиот неуспех на американско банкарство од финансиската криза во 2008 година и втор по големина досега.

Надолната спирала на компанијата започна доцна во средата, кога ги изненади инвеститорите со веста дека треба да собере 2,25 милијарди долари за да го поддржи билансот на состојба. Она што следеше беше брзиот колапс на многу почитувана банка која растеше заедно со своите технолошки клиенти.

Дури и сега, додека прашината почнува да се спушта на вториот пад на банката објавен оваа недела, членовите на заедницата на сопственици на претприемачки капитал жалат за улогата што другите инвеститори ја одиграа во падот на СВБ.

Во продолжение линк до целата анализа.