Прв на „списокот“ народи што се наведени во Преамбулата на македонскиот Устав е македонскиот народ. Тоа не е случајно. Создавањето на македонската држава на Второто заседание на АСНОМ во 1944 година е остварување на вековните стремежи на македонскиот народ за основање своја држава.

Таа држава не ни е ни наметната, ниту подарена – за неа македонскиот народ се избори во крвава борба со многу жртви, како дел од антифашистичката коалиција во Втората светска војна. Македонците се еден од петте конститутивни народи на југословенската федерација, а македонската федерална единица има изворен суверенитет.

При евентуална промена на македонскиот Устав, ако се задржи овој концепт на Преамбулата, Македонците ќе прифатат на „списокот“ да бидат запишани и деловите на други народи кои живеат во нашата земја, а кои не ги негираат македонскиот и другите народи застапени во Уставот, како и нивните јазични и културни посебности. Природно, деловите од народите што претендираат да станат дел од македонскиот Устав треба да ја прифатат Македонија како посебна држава, a не како „втора“ држава односно дел од нивната матична „прва“ држава.

За ова сме согласни, нели?

Јас никогаш не сум слушнал Хрватите, на пример, да кажат дека македонскиот народ е вештачка творба и дека Македонија, всушност, е втора хрватска држава.

За љубов на вистината, не смееме да заборавиме дека во минатото бевме сведоци на негирања од страна на разни српски хегемонистички кругови. Ја помниме и приказната дека Македонија била и ќе остане „Вардарска бановина“. Но, тие наративи никогаш не станаа официјален став на српската држава кон македонското прашање. Србија се соочи со реалноста и овозможи српскиот и македонскиот народ да негуваат пријателски односи што денес служат за пример во регионот.

За жал, државата Бугарија, Бугарите во Бугарија и Бугарите во Македонија ја негираат посебноста на македонскиот народ. Ја негираат и посебноста на македонскиот јазик. За нив, станува збор за еден народ – бугарски народ – поделен во две држави. Тие не го признаваат АСНОМ. За нив македонската нација е „коминтерновска творба“ или „титова измислица“. Дел од бугарските политичари јавно кажуваат дека ја сметаат Македонија за „втора бугарска држава“.

Судејќи според изјавите на нивните политички претставници, Бугарите во Македонија целосно се приклонети кон тие наративи на Софија.

Целата колумна на Бранко Героски на следниот линк:
https://plusinfo.mk/kako-da-se-otstrani-na-vazhnata-prechka-bugarite-da-stanat-del-od-makedonskiot-ustav/