На 13 август, лани, цела влада на ДУИ и СДС организираа скапа манифестација за отпочнување на градба на фабрика за електрични автомобили, со тоа што во 2024 година требаше да се возат првите коли на струја од Тетово.

Димитар Ковачевски порача дека ќе се отворат 890 добро платени работни места, а по тие изјави да се налепија бројки од 3.000-4.000 поврзани вработувања во ТИРЗ Тетово.

„По цела година наместо фабрика има ливада која не е ни искосена“, изјави портпарололт на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски.

„Очекуваме ДУИ и СДС, Крешник Бектеши од позиција министер за економија и Јован Деспотовски од позиција Директор на ТИРЗ, повторно да тврдат дека сè тече според планот и дека изградабата на фабриката ќе почне наскоро.

Но, почитувани и Бектеши и Десподовски, и ДУИ и СДС, мора да одговорат:

Каде е фабриката за електрични автомобили која доби и државна помош во износ од  43 милиони евра?

Ако фабриката ја нема, каде завршија околу 43 милиони евра од државната помош?

Колку чинеше прославата за лагата почеток на градба, дали и за тоа пари зема омилената Арберија?

Ќе признаат ли ДУИ и СДС дека фабрика за автомобили е уште една лага поврзана со ДУИ и фирми спонзори на ДУИ?

Ќе признаат ли ДУИ и СДС дека фабрика за автомобили нема да има? Дали државата ќе го раскине договорот со фирмата блиска на ДУИ?

И секако, како по цела година празна нива наместо фабрика, Дестани од владата доби концесии за рудникот Иловица?- праша Стоилковски